Szarvasgomba termesztés

Szarvasgomba termesztés

A Szarvasgomba termesztésről általában

A szarvasgomba ültetvény hosszú távú megoldás lehet olyan kisebb-nagyobb mezőgazdasági területek hasznosítására, melyek más hagyományos gazdálkodásra kevéssé alkalmasak, gyenge talajadottságuk, méretük vagy a ráfordítható idő elégtelensége miatt. Az ültetvény 5-8 év után fordulhat termőre és évtizedekre biztosíthat bevételt, nemcsak magával a szarvasgomba eladásával, hanem a hozzá kapcsolható turisztikai- és más termékek előállításával.

A terület szarvasgomba termesztésre való alkalmasságát többek között fekvése, művelési ága, talajának tulajdonságai, mikroklímája és az öntözési lehetőségei határozzák meg. A helyszíni adottságokon kívül a termeszteni kívánt gomba faja és pénzügyi lehetőségeink is döntő tényezők lehetnek abban, hogy eldöntsük, érdemes-e belevágni. Kialakíthatjuk az ültetvényt a viszonylag alacsony ráfordítást igénylő erdészeti módszerekkel vagy a lehető legjobb beoltott csemetéket vásárolva profi öntözőrendszerrel és más termésnövelő technológiákkal kiegészítve. Nincs két egyforma ültetvény, minden területre külön kell kitalálni az ott legeredményesebbnek tűnő technológiát.

Több mint tíz éves hazai és nemzetközi gyakorlattal rendelkezünk szarvasgomba élőhelyek a területen legjobban termeszthető szarvasgombát, a piacon való értékesíthetőség szempontjait is figyelembe véve. Látva a szarvasgomba piac változásait meggyőződésünk, hogy néhány faj értékesíthetősége javul, míg más fajok gazdaságos termeszthetősége nehezedik.

A telefonos tanácsadástól kezdve, a helyszíni vizsgálatokon keresztül, a komplett ültetvény kivitelezéséig szívesen állunk az Ön rendelkezésére.
Bagi István
Tel.: +36 70 340 5530
E-mail: info@www.szarvasgomba.hu

Termesztési alapanyagok:

  • Termesztési célra, csemetegyártáshoz a következő fajokból kínálunk másodosztályú érett, fagyasztott gombát:
  • Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum), Homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides),
  • Téli szarvasgomba (Tuber brumale), Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum).
  • Magyarországi, illetve Franciaországi beoltott és bevizsgált szarvasgombás csemeték beszerzése, egyedi megrendelés alapján.

Referenciák

A kezdetektől (1998) szaporítóanyaggal és tanácsokkal segítettük az Magyarország első termő szarvasgomba ültetvényét Hőgyészen (trifla.hu)

- Az elmúlt szezonban szakértőként és szarvasgombászként dolgoztunk Ausztrália legjelentősebb Francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) ültetvényén

- Több éves partneri együttműködés a legjelentősebb francia szarvasgombás csemete gyártó céggel (www.robinpepinieres.com) és az egyik legtapasztaltabb hazai szarvasgombás csemete gyártó céggel (www.szarvasgombatermeszto.hu)