Fajok, nevek

Fajok, nevek

Szarvasgombából is, nyelvbõl is sok van. Az alábbiakban e két nagy halmaz metszetét próbáljuk egy áttekinthetõ rendszerben megmutatni.

A lista a gasztronómiában fontos szerepet játszó gombákat sorolja fel. Az utolsó két fajtát (Choirmyces Meandriformis és Terfezia Terfezoides) nem tartják számon a világ nagy konyháiban, és szigorúan véve nem is szarvasgombák. Azért szerepelnek itt mégis, mert Magyarországon szarvasgombaként ismerik õket, és hagyománya van fogyasztásuknak. Néhány elnevezést különféle szakértõk, más-más okból helytelennek tartanak. Ennek ellenére ezeket is feltüntettük, és az érdekesebb régies neveket is közreadjuk.

A fajták elõtt a szarvasgomba néhány neve:

  • magyar: gímgomba, trifola, trufola
  • olasz: tartufo, tartuffoli, trifolo, trifola
  • francia: truffe
  • angol: truffle
  • spanyol: trufa
  • német: Trüffel
  • orosz trifel
  • arab: terfe